Contents Menu

氏名 永沼孝子
所属 生活文化学科
職名 教授
学位 博士(農学)
専門分野 栄養学・生物資源利用学
主な担当教科 栄養学/食品学/ライフステージ栄養学/食品学実験

研究題目

  1. 二枚貝に含まれるタンパク質(レクチン)の構造と生理機能
  2. ダイズタンパク質の食品機能性

最近の主な業績

Ⅰ.研究活動

著書・論文等の名称 単著・共著 発行又は発表の月(西暦) 発行所、発表雑誌(及び巻、号数)等の名称 共著者名 掲載頁
Novel Matrix Proteins of Pteria pengin Pearl Oyster Shell Nacre Homologous to the Jacakin-Related β-Prism Fold Lectins 共著 2014 PLOS ONE, vol. 9
Issue 11(Open Accsee Freely available online)
(PublicLlibrary of Science 社)
Hoshino W.,
Shikanai Y.,
Liu K.,
Sato S.,
Muramoto K.,
Osada M.,
Ogawa T.
e1 112326
Rhamnose-binding lectins induce respiratory burst activity in macrophage cells from rainbow trout. 共著 2013 Fisheries Science,
Vol. 79
Y.Watanabe,
Y.H. Chang,
O.Nakamura,
T.Ogawa,
K.Muramoto
513-520
“大豆の機能と科学”一次機能 共著
(分担)
2012 朝倉書店「大豆の機能と科学」(単行本) 小野伴忠
下山田真
村本光二編
57-63
Diversified carbohydrate-binding
lectins from marine resources.
共著 2011 Journal of Amino
Acids, ArticleID838914
T. Ogawa,
M. Watanabe,
K. Muramoto
Doi:
10.4061/
2011/
838914
Changes of functional components and antioxidative activity in the process of fermentation of soybeans. 共著 2011 ACS Symposium Series. 1059 in Chem. Texture, and Flavor of Soy; J. Yamashita,
H.-M. Chen,
T. Ogawa,
K. Muramoto
155-169
The function of rhamnose-binding lectin in innate immunity by restricted binding to Gb3. 共著 2009 Developmental & Comparative Immunology, 33 Y. Watanabe,
H. Tateno,
S.Nakamura-Tsuruta, J. Kominami,
J. Hirabayashi, O.Nakamura,
T. Watanabe, H.Kamiya,
T. Ogawa, K. Muraoto
187-197
Proteomic analysis of Caco-2 cells treated with food lectins. 共著 2008 Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43 S. Yamamoto,
T. Ogawa,
K. Muramoto
Suppl.
70-73
Structural characterization of rhamnose-binding glycoprotein (lectin) from Spanish Mackerel (Scomberomorus niphoniumus)
Eggs.
共著 2007 Biochimica et Biophisica Acta, 1770 T. Terada,
Y. Watanabe,
H. Tateno,
T. Ogawa,
K. Muramoto
617-629
Isolation, characterization and molecular evolution of a novel pearl shell lectin from a marine bivalve, Pteria Penguin. 共著 2006 Molecular Diversity, 10 T. Ogawa,
J. Hirabayashi,
K. Kasai,
H.Kamiya
K. Muramoto
607-618
Effect of lectins on the transport of food factors in Caco-2 monolayers. 共著 2006 Journal of Agriculture and Food Chemistry, 54. Y. Ohono,
T. Ogawa,
K. Muramoto
548-553

Ⅱ.教育活動

教育実践上の主な業績 年月日 概要
仙台市泉区虹の丘一丁目18番地の2
022-272-7511 022-301-5602