Contents Menu

氏名 永沼孝子
所属 生活文化学科
職名 教授
学位 博士(農学)
専門分野 栄養学、生物資源利用学
主な担当教科 栄養学、食品学、ライフステージ栄養学、食品学実験

研究題目

  1. 二枚貝に含まれるタンパク質(レクチン)の構造と生理機能
  2. ダイズタンパク質の食品機能性

最近の主な業績

Ⅰ.研究活動

著書・論文等の名称 単著・共著 発行又は発表の月(西暦) 発行所、発表雑誌(及び巻、号数)等の名称 共著者名 掲載頁
Novel Matrix Proteins of Pteria pengin Pearl Oyster Shell Nacre Homologous to the Jacakin-Related β-Prism Fold Lectins 共著 2014 PLOS ONE, vol. 9
Issue 11(Open Accsee Freely available online)
(PublicLlibrary of Science 社)
Hoshino W.,
Shikanai Y.,
Liu K.,
Sato S.,
Muramoto K.,
Osada M.,
Ogawa T.
e1 112326
Rhamnose-binding lectins induce respiratory burst activity in macrophage cells from rainbow trout. 共著 2013 Fisheries Science,
Vol. 79
Y.Watanabe,
Y.H. Chang,
O.Nakamura,
T.Ogawa,
K.Muramoto
513-520
“大豆の機能と科学”一次機能 共著
(分担)
2012 朝倉書店「大豆の機能と科学」(単行本) 小野伴忠
下山田真
村本光二編
57-63
Diversified carbohydrate-binding
lectins from marine resources.
共著 2011 Journal of Amino
Acids, ArticleID838914
T. Ogawa,
M. Watanabe,
K. Muramoto
Doi:
10.4061/
2011/
838914
Changes of functional components and antioxidative activity in the process of fermentation of soybeans. 共著 2011 ACS Symposium Series. 1059 in Chem. Texture, and Flavor of Soy; J. Yamashita,
H.-M. Chen,
T. Ogawa,
K. Muramoto
155-169
The function of rhamnose-binding lectin in innate immunity by restricted binding to Gb3. 共著 2009 Developmental & Comparative Immunology, 33 Y. Watanabe,
H. Tateno,
S.Nakamura-Tsuruta, J. Kominami,
J. Hirabayashi, O.Nakamura,
T. Watanabe, H.Kamiya,
T. Ogawa, K. Muraoto
187-197
Proteomic analysis of Caco-2 cells treated with food lectins. 共著 2008 Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43 S. Yamamoto,
T. Ogawa,
K. Muramoto
Suppl.
70-73
Structural characterization of rhamnose-binding glycoprotein (lectin) from Spanish Mackerel (Scomberomorus niphoniumus)
Eggs.
共著 2007 Biochimica et Biophisica Acta, 1770 T. Terada,
Y. Watanabe,
H. Tateno,
T. Ogawa,
K. Muramoto
617-629
Isolation, characterization and molecular evolution of a novel pearl shell lectin from a marine bivalve, Pteria Penguin. 共著 2006 Molecular Diversity, 10 T. Ogawa,
J. Hirabayashi,
K. Kasai,
H.Kamiya
K. Muramoto
607-618
Effect of lectins on the transport of food factors in Caco-2 monolayers. 共著 2006 Journal of Agriculture and Food Chemistry, 54. Y. Ohono,
T. Ogawa,
K. Muramoto
548-553

Ⅱ.教育活動

教育実践上の主な業績 年月日 概要
     
仙台市泉区虹の丘一丁目18番地の2
022-272-7511 022-301-5602